Конвенционални и инверторни климатици

Конвенционалния климатик – работи с постоянни обороти докато достигне желаната от вас температура, след което изключва. След време когато датчикът му засече, че температурата се е променила пак се включва. Конвенционалните климатици замръзват (спират да работят нормално) при температури по-ниски от минус 9-10 градуса. Добре е да имате това предвид, ако смятате да се отоплявате с тях през зимния сезон. Имайте предвид, че конверторните климатици в своя режим на постоянно включване и изключване вдигат повече шум, отколкото инверторните които работят постоянно, но с много по бавни обороти на въртене.

Инверторен климатик- когато в дадено помещение климатика доближи температурата която сте му задали да поддържа, той плавно намалява оборотите (при които работи компресора), достигайки и поддържайки желаната от вас температура, без да изключва, както става с конвенционалните.

По този начин се постига икономия на електрическа енергия от 20 до 40% в сравнение с обикновените (конвенционални) климатици.

Наличието на качествена топлоизолация е важен фактор за ефективната работа на вашия климатик.
Не може да очаквате оптимални резултати от тях, ако домът ви не саниран и няма качествена дограма.
Това е много важен фактор който не трябва да подценявате при избора на климатик.